Je kind als spiegel

Een kinderhart is als een spiegel. Het reflecteert alles waaraan het wordt blootgesteld. Wij als ouders kunnen onszelf dus leren kennen via het gedrag en welzijn van onze kinderen. We ontdekken of de grondslag onder ons – en hun – bestaan overleven is of voluit leven. Kinderen laten ons nauwkeurig weten wat er nodig is om tot de volledige ontplooiing van onszelf te komen. Zo worden we liefdevolle, krachtige mensen én evenwichtige opvoeders. Precies dat is het waar kinderen op uit zijn.

Kinderen spiegelen hun ouders haarfijn

Het ‘verhaal’ van het kind dat door de methode ‘Presentchild’ naar voren komt, is meestal zó nauwkeurig passend dat de ouders voelen dat het klopt. Diep van binnen wordt een snaar geraakt door de boodschap die het kind zonder woorden kenbaar maakt.

Meestal gaat het om blinde vlekken uit het leven van de ouders. Wanneer ouders aan de slag gaan met hun aandeel, verloopt de groei, genezing, gedragsverandering bij het kind veel gemakkelijker, soms zelfs zonder verdere behandeling van het kind.

Een voorbeeld: Een meisje zit regelmatig vol slijm. Het zit in de neus, keel en luchtwegen. Verder heeft het kind telkens hoge koortspieken. Ik vraag de moeder of haar leven ook vol ‘overbodige rommel’ zit. Haar moeder bevestigt dit volmondig en slaakt een diepe zucht. Om de goede moeder te kunnen zijn die ze wil zijn, volgt ze allerlei cursussen en lezingen over opvoeden en leest ze daar alles over wat los en vast zit. Ze vertelt: “ik ben er zo koortsachtig (!) mee bezig”. Haar kind ‘fluistert’ haar in: je hebt het er veel te druk mee, laat maar, je bent al een goede moeder, wees gewoon hier en nu bij me, dat is alles wat ik nodig heb. De moeder pikt het op, schrapt allerlei activiteiten. Het vol zitten en de koortspieken bij het meisje verdwijnen binnen enkele dagen en blijven ook weg. Kinderen spiegelen namelijk ook dat het goed gaat!

kindertolk-spiegelen-gedragkind

Wat is een Kindertolk®? 

Een Kindertolk® vertaalt de zorg of het probleem dat je over je kind hebt, naar je innerlijke. Het gedrag van een kind dat de ouder raakt, zegt ook iets over de ouder zelf. Het thema waar het over gaat, is een thema dat ook in de ouder speelt. Een kind is altijd op zoek naar balans. Omdat een kind nog heel open en gevoelig is, voelt het haarscherp aan waar de balans in een ouder of in het gezin verstoord is. Zonder woorden, maar in gedrag, emoties of soms zelf in fysieke verschijnselen, vergroot een kind het thema uit, om de balans te herstellen.

Kindertolken is een andere manier van kijken naar problemen met kinderen. Welk stukje gedrag van je kind raakt jou bovengemiddeld? In dat stukje zit een thema waar voor jou als ouder meer balans mag komen. Tegenwoordig worden kinderen snel gelabeld of onder behandelingen gesteld. Maar deze manier kijkt naar wat je als ouder zelf kunt doen, in jezelf, zodat er meer ontspanning op dat probleem of in de relatie komt. Het is een heel liefdevolle methode, die als de ouder de spiegel begrijpt, voor twee partijen ontspanning brengt. In eerste plaats voor het kind, omdat de boodschap is begrepen en zij dus het gedrag niet meer zo hoeven uit te vergroten. En de ouder heeft een stukje van zichzelf geheeld.

Ouders willen hun kind gelukkig zien

Ze hebben daar alles voor over. We realiseren ons niet altijd dat kinderen zich net zo intens en actief inzetten voor óns levensgeluk. Je wordt vader of moeder en dat blijf je… Elke ouder maakt zich op enig moment zorgen over zijn kind; een huilbaby, een peuter in de NEE-fase, een kind dat op school niet kan meekomen, een puber waar je geen afspraken mee kan maken en zelfs als ze volwassen zijn kun je nog weleens wakker liggen omdat het niet goed gaat met je kind.

Kinderen zijn de appeltjes

Die aan onze boom groeien. Struikelblokken van je kind zijn – op een ander niveau – ook onze struikelblokken. Door goed naar je kind te kijken leren we onbekende of onbewuste kanten van onszelf kennen. We kunnen onze gedachten, gevoelens, intenties niet voor kinderen verhullen; niemand kent je beter dan jouw eigen kind. Iedere moeilijkheid op het pad van jouw kind is een kans om jezelf, en daarmee jouw hele gezin, een stap verder te helpen in geluk, welzijn en liefdevol leven.

Een kindertolk helpt je

Om die signalen van jouw kind in gedrag, spel of klachten te vertalen naar de boodschap die jouw kind voor je heeft. Want… als de appels niet lekker zijn, ga je dan de appel behandelen of onderzoek je de boom? De meeste ouders zijn geraakt en ontroerd door de heldere, persoonlijke boodschap die hun kind voor hen heeft en voelen het in hun hart als wáár. Ze willen, uit liefde, graag gehoor geven aan deze oproep van hun kind, dat is goed voor ouder én kind. Vaak krijg ik terug van ouders dat het ‘het beste is wat ze overkwam’.

Klachten verminderen sterk of verdwijnen zelfs volledig nadat jij in de spiegel hebt gekeken en bereid bent om zelf aan de slag te gaan met wat je in die spiegel tegen bent gekomen..

Samenwerking

Ik heb zelf een aantal jaren Kindertolksessies gedaan, maar richt mij nu op het individueel begeleiden van de kinderen én hun ouders. In een intake- en evaluatiegesprekken gebruik ik zeker deze methode om te spiegelen, maar voor de volledige trajecten werk ik samen met mijn collega’s Rozemarijn de Kruijf van De Zonnewende en Eeltje Heida van De Waterdrager.

Wil je meer over hen weten, kijk dan op de site van HBpunt voor meer informatie!

foto Kindertolk PresentChild

Ervaring van ouders

Ervaring van ouders J (jongen, 6 jaar):

Wat voor mij belangrijk was, is dat ik me veilig genoeg voelde bij Hennie, om dingen met haar te delen. En niet vanuit een verplichting omdat ik hier nu één keer ingestapt ben, maar omdat het veilig genoeg voelde, zodat ik dit kon doen.

Het is erg belangrijk om je veilig te voelen als je in zo’n traject stapt, maar vanaf het eerste moment dat ik je website las, zat er al een vertrouwd gevoel aan. Ik denk dat daarnaast de manier van vraagstelling en de rustige manier, de uitstraling die Hennie heeft, het doorvragen zonder daar veel druk op te leggen. Dat zijn vaardigheden, die heeft lang iedereen niet.

Bewustwording

Hoe vervelend een stukje bewustwording ook is, voor een bepaalde periode, die bewustwording was voor ons wel heel belangrijk, omdat we er anders in waren blijven hangen en daar konden wij samen met J. niet mee verder, dus in die zin is het erg belangrijk voor ons geweest.

En ik ben ook blij dat we het samen hebben gedaan, dat mijn man ook mee deed, daar ben ik best trots op, want dat is niet makkelijk voor hem om zich te uiten. In het gesprek met Hennie was het vertrouwd genoeg voor hem om zich te openen, hoe moeilijk dat ook voor hem is.

Bedankt, Hennie, het heeft ons veel gebracht!